from 9:00 a.m. – 4:15 p.m.
Holy Family Passionist Retreat Center, 303 Tunxis Road, West Hartford CT
LATEST NEWS – 4/21/2016
ABOUT THE DAY – AND REGISTRATION
Join us for a day of Retreat, Prayer, Learning and Community to go deeper into Union with God and All Our Relations!
In a moment of light and contemplative union with God and all his neighbors, Thomas Merton’s 4th and Walnut experience has become central to understanding the expansiveness of his teaching on contemplative prayer. His written reflections on the depths of this experience, both in his private journals and in his revision (re-reflecting upon its wider implications) of this experience in Conjectures of A Guilty Bystander, will guide our prayer and dialogue during this one-day contemplative experience.
Jonathan Montaldo will present 3 teaching conferences during the course of this day which will be interspersed with Prayer, Silence and Community sharing.
- Conference 1. “The Gate to Paradise is Everywhere” and “There are no strangers”: We are already One and the Body of Christ: Inspirations for our contemplative prayer from Thomas Merton’s “epiphany” on 4th and Walnut in Louisville.
- Conference 2. Our humanity being transformed by and in divinity: Always stretching forward toward Christ in Thomas Merton’s spirituality informed by Saint Paul’s.
- Conference 3. The figure of Sophia in Thomas Merton’s experience of praying contemplatively.
PLEASE REGISTER FOR THIS EVENT AT https://www.
The current outline of the day is as follows::
8:15 – Doors open, check-in begins
9:00 – Check-in continues, Breakfast snacks available (30 mins)
9:30 – Introduction to the Day (10 mins)
9:40 – Conference 1 and Prayer Period (1 hr, 20 mins)
11:00 – Silent Break (15 mins)
11:15 – Conference 2 and Prayer Period (1 hr, 20 mins)
12:35 – Full Lunch and free time (with or without conversation) (1 hr, 25 mins)
2:00 – Conference 3 and Prayer Period (1 hr, 20 mins)
3:20 – Break (10 mins)
3:30 – Small Group Dialogue (30 min)
4:00 – End of Day Reflection and Closing Prayer (15 mins)
Sunday Vigil Mass will be celebrated by Fr. Sam Fuller OFM Cap.at 4:30 p.m. in the Public Chapel.
Fr Sam is grateful for having discovered Centering Prayer in the early 1990’s which led to his reclaiming his Catholic faith and becoming a parishioner of a parish in mid-Coast Maine and eventual joining the Capuchins in 2000.